1 sept Hitland

1 sept Hitland

Zaterdag 1 september  2018 Hitland
Uitgezet door : Frans O
Verslag: Jaap van Maurik

Op naar Hitland!

Op een prachtige nazomerdag vertrekken we met 7 tandems vanaf de MacD aan het Rhijnspoor in Capelle ad Ijssel. Frans O., die het tochtje heeft uigestippeld, geeft ons eerst nog uitleg over het spoorlijntje dat hier ooit liep. Even verder leidt hij ons langs een eenzaam monumentaal pandje, knap gemetseld van oude ijsselsteentjes die zich geduldig lieten bevoelen. Het Dief- en Duifhuisje is het enige wat rest van het Capelse Slot dat hier nabij ooit heeft gestaan. Nu staan er rondom moderne flats.

Over de dijk bereiken we de dorpskern van het oude Capelle, waar Frans ons wijst op het indrukwekkende pand van de Van Cappellenstichting, in 1892 gebouwd door rijke dorpsbewoners om ouden van dagen te huisvesten. Ook krijgen we te horen waarom de klok van de toren hier op de uren niet meer luidt.

In de groep klinkt er wat gemorrel, nu willen we even een stukje doorfietsen Frans! Aldus geschiede want over de rivierdijk trappen we door. Tot bij het monument  op de plaats waar een schipper in 1953 zijn schip doortastend tegen de dijk stuurde. Hij voorkwam hiermee een doorbraak en een rampzalige overstroming. We stonden er met interesse bij stil.

Via een steil pad reden we de dijk af, over mooie paden in het groen langs Hitland en de ijsbaan tot bij Nieuwerkerk.

Even verder zochten we een mooie plek aan de waterkant voor de picknick. Op het plasje dreven  zwanen die zich voedden met het kikkerdril. In de lucht gonsde een zwerm wespen die het gemunt had op de appels en boterhammen in onze handen.

We lieten er ons niet door afschrikken en fietsten tenslotte met gevulde maag en in een vrolijke stemming weer terug naar de Ijsseldijk, via een steil paadje omhoog.

Terug bij Capelle roetsjten we de dijk weer af en via de ‘s Gravenweg arriveerden we weer bij de MacD. Voor wie er nog wilde blijven trakteerde  Elly op fleurige ijsjes en milkshakes. ’t Was weer een prachtig tochtje!

klik <HIER> voor de foto’s 

Note van de webmaster: Jaap, eten zwanen kikkerdril of misschien toch eendenkroos ? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *