25 mei Gouda

25 mei Gouda

Zaterdag 25 mei 2019 Gouda
Uitgezet door : Bert van Trirum
Verslag: Frans Tournier

Het was ondanks de vele nieuwe aanmeldingen voorrijders weer een puzzel voor Mannie en Marianne  om de koppels samen te stellen. 12 Setjes, waarbij ook gekeken moet worden of de onderlinge afstanden redelijk zijn, want vaak zijn dit de extra , extra kilometers. Zowel voorrijders als deelnemers komen uit diverse plaatsen zoals Hazerswoude, Delft, Bleiswijk, Zevenhuizen, Bergschenhoek, Capelle aan den IJssel en de meesten uit breed Rotterdam.

Het was ideaal weer, een zeer klein spatje regen, bewolkt met soms een doorbrekend zonnetje rond de 20 graden en haast geen wind. Bert had deze rit samengesteld richting Gouda. Rond 9.30 uur ben ik Tim gaan ophalen in Ommoord en we waren als eerste in het verzamelpunt Schollebos  Pannenkoekenhuis. De rest druppelde ook binnen en iedereen aan de zgn. club consumptie. Ook het voorstellen van de nieuwe leden en voorrijders. Altijd weer wennen aan de namen en bijbehorende gezichten en stemmen.. Zelfs was er een Amerikaanse  gast rijdster, de zus van.Elly Verhoogt. Rond 11.00 uur volgens planning vertrek.

Via paden Schollebos door de wijk Schollevaar, waar we soms enige verdwalingen hadden maar dankzij Bert werden we er toch doorgeloodst. De diverse wijken van Capelle en Nieuwerkerk door en toen langs beneden Schielands Hoge Zeedijk west/ IJsseldijk hol op naar Moordrecht. Hitland e.o. hebben we totaal niet gezien / aangedaan.   

Via smalle dorpsstraat ( je ) waar vervelende ,begripsloze en nooit fietsende (laat staan tandemmende) automobilisten je het moeilijk maken, op de IJsseldijk.   Maar we moesten weer naar beneden op het veilige rijwielpad. 

Gouda naderde al en het slanke markante torentje van de oude kerk zag je al. Via dubbele Oranje sluizen Gouwe langs de Compaxo fabriek waar de alom bekende Hema worsten worden gefabriceerd en de voormalige kaarsenfabriek (stinkt), het monumentale Gouda in. Er was de zaterdag markt dus het was erg druk en lopend naar onze horeca vestiging GewoonGouds. Het parkeren van de tandems was passen en meten. Terrassen waren overvol maar er was een bovenzaal al gereserveerd en we hadden onze lunch wensen al vooruit bekend gemaakt. Toch was het lang wachten, maar dat verhoogt de omzet aan drankjes en goede gesprekken waren aan de orde. Het was voor de meesten goed te eten.

Pas veel later, om 14.15 vertrokken we weer. In goed onderling overleg met Bert afgeweken van zijn oorspronkelijke geplande route Zuidelijke IJsseldijk, erg druk met autoverkeer, nu via Stolwijkersluis de zgn Gouderakse Tiendweg met stalen brug anno 1888,   LF routenr…  ….. door noordelijk ( zeer rustige )polder Krimpenerwaard. De lange Tiendweg Een zeer landelijk weggetje wat eigenlijk alleen bestemd is voor de aanliggende weilanden/boeren en fietsers.

Zeker drie keer moest de gehele club aan de kant voor passerende agrarisch zeer grote tractoren en aanhangwagens met net gemaaid gras e.d. Lang en m.i. mooi pad. De fluitjes moesten ook een paar keer gebruikt worden om de zeer fanatieke eerste rijders tot kalmte aan te manen c.q de groep bij elkaar  te houden/ foutief ingeslagen wegen te corrigeren.  Bij  grens Krimpen aan den IJssel bij het oude en nieuwe gemaal  Reinier de Blok van 1868 weer de IJsseldijk op. Langs de recent herbouwde de stenen stellingmolen de Schelvenaer via centrum Krimpen en tunneltje Wethouder Hoogendijk de Algerabrug weer op. De met trapondersteuning uitgevoerde voertuigen passeerden de echte fietsers met gemak. Bij afrit brug liep de voorketting van Gerrit Hitserd er af. Technisch ingewikkeld probleem maar dankzij zwarte handen van Bert kwamen ze toch wat later bij het vertrek/eindpunt.

Na de aangeboden consumptie van Partner  Jan gingen de nog overgebleven deelnemers weer huiswaarts. Er waren er ook,  opnieuw , een aantal onderweg om diverse redenen rechtstreeks naar huis gegaan.  Jan had de echte rit weer via zijn app. vastgesteld op 43,6 km maar velen hebben er weer in totaal zeker 60 op zitten.gezien hun aanrijafstanden. Zelf was ik om 18.00 uur thuis nadat Tim weer thuis was afgeleverd. Het was m.i. een geslaagde tocht.

(nog) geen foto’s 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *